Duurzame zonne-energie vanuit zonnepanelen

Zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen zetten zonlicht direct om in elektriciteit. Om dit rendabel te kunnen doen, is een vrij groot oppervlak nodig. Er bestaan meerdere panelen, dus ook meerdere gewichten, prijzen en mogelijkheden.

Hoe werkt een zonnecel?

Een zonnecel werkt op basis van fotovoltaïsche omzetting, dit is de omzetting van licht naar elektriciteit. Dit wordt ook wel PV genoemd, afkomstig van het Engelse woord photovoltaic. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit 2 lagen, de n-laag en de p-laag (negatieve laag en de positieve laag). Het verschil in die 2 lagen bestaat uit kleine chemische toevoegingen. Hierdoor ontstaat een spanningsverschil tussen de twee lagen. Deze twee lagen kun je vergelijken met de plus en de min van een batterij. Tussen deze 2 lagen zit nog weer een laag: de scheidingslaag, deze laag houdt de andere 2 uit elkaar. Onder invloed van licht worden er extra elektronen in de zonnecel lostgemaakt. Door een verbinding tussen de lagen gaat er een elektrische stroom lopen. Dit werkt ook op een bewolkte dag, dus het is niet noodzakelijk dat de zon de hele dag fel schijnt.

Hoeveel weegt een zonnepaneel?

Om u een idee te geven: de huidige panelen wegen circa 15-25 kg/m2 dakoppervlak en dat blijkt voor vrijwel alle daken goed te dragen.En oh ja, als wij uw dak niet geschikt achten, melden wij u dat direct.

Is zonne-energie duur?

Zonne-energie is niet duurder dan niet duurzame energie. De aanschaf van een installatie om zonne-energie op te wekken is vaak wel duur. Doordat je door middel van een zonne-installatie zelf je eigen energie kunt opwekken, verdien je de aanschaf vaak met een aantal jaren terug. Voor huishoudens ligt de terugverdientijd onder de 10 jaar. Op de lange termijn is zonne-energie goedkoper dan vormen van niet-duurzame energie.

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

De levensduur van een zonnepaneel ligt rond de 25-30 jaar.

Wat is de terugverdiendtijd van een zonnepaneel?

De terugverdientijd van een zonnepaneel ligt gemiddeld rond de 10 jaar.

Hoeveel brengt een zonnepaneel op?

Hoeveel een zonnepaneel opbrengt hangt van verschillende factoren af. Ten eerste heeft de zon zelf invloed. Op een bewolkte dag zal een zonnepaneel minder energie opwekken dan op een zeer zonnige dag. Tevens is de hoek en de richting waarin een zonnepaneel is geplaatst van invloed. Een zonnepaneel perfect op het zuiden gericht zal meer opbrengen dan een paneel in de schaduw richting het noorden. Een derde factor is de maximale hoeveelheid Watt die een zonnepaneel kan opwekken, dit wordt Wattpiek (Wp) genoemd. Er bestaan verschillende zonnepanelen. Hartman & Zonen levert panelen van 200 Wp tot 240Wp.

Hoeveel gaat mijn energierekening omlaag als ik gebruik maak van zonnepanelen?

Hoeveel uw energierekening omlaag gaat is afhankelijk van uw energieverbruik. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar tussen de 3000 en 3500 kWh.

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen?

Wanneer zonnepanelen direct plat op het dak worden aangebracht is geen vergunning nodig. Worden de panelen echter in een andere hoek dan het dak worden geplaatst, dan dient wel een vergunning te worden aangevraagd.

Waarom is zonne-energie belangrijk?

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Duurzame energie is energie die onuitputtend is en waarover de mensheid onbeperkt kan beschikken. Daarnaast worden het milieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet benadeeld door het gebruik van deze energie.

Vraag ons om advies en ontdek of uw huis of kantoorpand geschikt is voor zonnepanelen. Het levert u al snel veel voordelen op! BEL 010 – 466 15 34